Maandag 27 juni 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Aantal patiënten met huidkanker blijft stijgen, ziekenhuizen onder druk

Het aantal patiënten in Nederland met huidkanker neemt in een dusdanig hoog tempo toe, dat de druk op ziekenhuizen te groot lijkt te worden. Dat staat in het rapport Huidkanker in Nederland, dat dinsdag gepubliceerd wordt door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Door: NU.nl

Onderzoekers hebben de ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen bijkomen. Dit komt neer op gemiddeld negenhonderd patiënten met huidkanker per ziekenhuis per jaar, aldus het IKNL. Lees hier het rapport (pdf).

Het kenniscentrum stelt dat de huidkankerzorg op de schop moet om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Die dreigt de aankomende jaren anders te gaan toenemen. Een betere samenwerking tussen dermatologen en huisartsen zou noodzakelijk zijn.

Ook zou er een nationaal preventieplan moeten komen om de stijging van het aantal huidkankergevallen af te remmen.

De belangrijkste oorzaak van de ziekte is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of een zonnebank, dus het IKNL pleit ervoor om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zonnebank en te wijzen op het zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème.

Nieuwsbrief

Aanbevolen artikelen