Acht op de tien artsen die de afgelopen jaren jonge, ondraaglijk lijdende kinderen van onder de twaalf jaar behandelden, vinden dat actieve levensbeëindiging onder bepaalde omstandigheden mogelijk moet zijn, blijkt uit onderzoek van drie Nederlandse academische ziekenhuizen.

Jaarlijks zouden naar schatting zestig kinderartsen dergelijke patiënten behandelen. Het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG in Groningen, het Erasmus MC en het Amsterdam UMC hebben in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport 38 artsen ondervraagd die de afgelopen jaren meer dan 350 ernstig zieke jonge patiënten behandeld hebben.

32 artsen laten weten dat euthanasie ook voor jonge kinderen mogelijk moet zijn. Van de in totaal 359 gevallen zouden 46 ondraaglijk lijdende patiënten baat hebben gehad bij euthanasie, aldus de artsen.

Bij veel kinderen kan het overlijdensproces ondanks een verslechterde gezondheid weken duren en lijden zij in die periode veel pijn. "Ook ouders willen dat proces versnellen of inkorten", aldus professor en onderzoeker Eduard Verhagen.

Het onderzoek is zaterdag overhandigd aan de Tweede Kamer. De onderzoekers hopen dat er nieuwe regelgeving rondom actieve levensbeëindiging voor kinderen komt.

'Grijs gebied' in regelgeving voor euthanasie bij jonge kinderen

Momenteel kunnen kinderen tussen twaalf en zestien jaar oud zelf beslissen over hun behandeling. Bij kinderen tot een jaar oud ligt de beslissing bij ouders en artsen. Voor de groep kinderen tussen beide leeftijden zijn de regels "onduidelijk", mede doordat zij nog niet wilsbekwaam zijn.

Euthanasie voor jonge kinderen is de laatste jaren een bespreekbaarder onderwerp geworden. In 2018 was België het eerste land dat het omstreden idee uitvoerde.