Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) onthult vrijdag dat vanaf 2021 ook jongens een HPV-vaccinatie kunnen krijgen. Daarmee neemt hij het advies over van de Gezondheidsraad, die in juni al concludeerde dat zowel jongens als meisjes de prik nodig hebben.

Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen en vijfhonderd mannen kanker door het virus. Met HPV-geïnfecteerde jongens kunnen mond-, keel-, anus- en peniskanker krijgen.

Vrouwen moeten waken voor baarmoederhalskanker, er zijn vele typen van het HPV-virus die de ziekte kunnen veroorzaken. Type 16 en 18 zijn de meest voorkomende typen van het HPV-virus, in 70 procent van alle gevallen zijn deze typen verantwoordelijk voor de ziekte. Driehonderd vrouwen en tweehonderd mannen overleven jaarlijks de kanker als gevolg van HPV niet.

Voor beide geslachten geldt straks dat zij vanaf hun negende levensjaar ingeënt gaan worden. Nu gebeurt dat bij meisjes nog op dertienjarige leeftijd. De inenting wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 26 jaar, die eerdere vaccinaties hebben gemist doordat zij nu al ouder zijn, krijgen alsnog de kans om gratis de prik te ondergaan. Mensen die ouder dan achttien jaar zijn moeten normaliter zelf een afspraak maken en betalen om ingeënt te worden.

'Twee vliegen in één klap'

"Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden slaan we twee vliegen in één klap. Hiermee zijn zowel jongens als meisjes nog beter beschermd door groepsbescherming", zegt staatssecretaris Blokhuis.

Tot 2021 wil Blokhuis een veelvoud van het vaccin inkopen en de organisatie van het vaccinatieproces klaarmaken. De vaccinatie wordt niet verplicht.