De regels voor homo- en biseksuele mannen om bloed te mogen doneren aan de bloedbank, zijn versoepeld. Voorheen mochten mannen pas bloed afstaan als ze minstens één jaar geen seksueel contact met andere mannen hadden gehad. Sinds deze maand zijn ze na vier maanden al welkom, meldt bloedbank Sanquin.

De wachttijd om te mogen doneren heeft te maken met het risico op bloedoverdraagbare infecties: dat is bij mannen die seks hebben met mannen groter dan bij andere groepen, aldus Sanquin. Toch is een jaar wachten niet langer nodig: een eventuele besmetting met hepatitis B is vier maanden na onveilig seksueel contact op te sporen met een bloedtest.

De homobelangenvereniging COC vindt vier maanden wachttijd nog steeds te lang, aldus woordvoerder Philip Tijsma. "Je gunt iedereen vaker dan eens per vier maanden seks, maar dan kun je als homo- of bi-man nog steeds geen bloed doneren."

De organisatie krijgt regelmatig klachten van de achterban over het beleid van Sanquin. "Mensen laten weten dat ze dit onnodig discriminerend vinden. Wat ons betreft zou risicogedrag het criterium moeten zijn: niet met wíé je seks hebt, maar óf je veilige seks hebt."

Ook voor een andere zogeheten 'risicogroep' heeft Sanquin de regels deze zomer versoepeld. Wie een piercing of tatoeage heeft laten zetten, hoeft geen zes maanden meer te wachten tot een bezoek aan de bloedbank, maar kan er ook al na vier maanden terecht.

Ondanks deze soepelere regels loopt de bloedvoorraad momenteel terug, merkt Sanquin. Dat komt door de zomervakantie, aldus woordvoerder Merlijn van Hasselt: "Als het mooi weer is, zien we dat donoren vaker een keertje overslaan. Daarom drukken we alle donoren op het hart om in deze periode toch echt te komen, sturen we herhaaloproepen of bellen we iemand die al een tijdje niet is komen opdagen."