Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mazelen

Duitsland verplicht inenting tegen mazelen

Voor Duitse kinderen wordt een inenting tegen de mazelen verplicht. Vanaf maart 2020 moeten alle kinderen de prik hebben gehad voordat ze voor het eerst naar school of de opvang gaan, zo besloot het Duitse kabinet woensdag.
Door NU.nl

Ouders die de oproep weigeren, riskeren een boete van tot 2.500 euro. Hun kind kan daarnaast geweigerd worden op school of de crèche, meldt Der Spiegel. Ook voor personeel op scholen, gastouders, zorgpersoneel en medewerkers in vluchtelingenkampen wordt de inenting verplicht.

Kinderen die al naar school gaan als de wet volgend jaar in werking treedt, hebben nog even de tijd om de prik te halen: zij moeten uiterlijk 31 juli 2021 een bewijs van vaccinatie laten zien. Een doktersverklaring waaruit blijkt dat ze al eens de mazelen hebben gehad, telt ook.

"We willen zo veel mogelijk kinderen behoeden voor een mazeleninfectie", legde minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) uit. In Duitsland werden vorig jaar 543 mazelengevallen gemeld. In de eerste maanden van dit jaar waren het er al meer dan vierhonderd.

In 2017 had 97,1 procent van de Duitse schoolkinderen hun eerste mazelenprik gehaald, en 92,8 procent ook de tweede vaccinatie. Om het virus volledig onder controle te hebben, is een vaccinatiegraad van minstens 95 procent nodig, aldus de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In Nederland is de mazeleninenting niet verplicht. De inentingsgraad verschilt hier per regio, maar is gemiddeld zo'n 92 procent.

Beeld uit video: Veel vaker mazelen in Europa: Dit is er aan de hand1:51
Afspelen knop

Veel vaker mazelen in Europa: Dit is er aan de hand

Veel vaker mazelen in Europa: Dit is er aan de hand

Nieuwsbrief


Lees meer over:

DuitslandGezondheidMazelenBuitenland

Aanbevolen artikelen