Het aantal mensen dat vorig jaar overleed aan aids is wereldwijd met 33 procent gedaald, meldt VN-organisatie UNAIDS dinsdag. Tegelijkertijd stellen landen steeds minder geld beschikbaar om de ziekte uit de wereld te helpen.

Naar schatting leven 37,9 miljoen mensen in de wereld met hiv. Van die groep hebben 23,3 miljoen mensen beschikking tot een behandeling van de ziekte. Dat is meer dan ooit.

Vorig jaar overleden 770.000 mensen aan aids. In 2017 waren er wereldwijd 800.000 hiv-gerelateerde sterftegevallen. In 2010 kostte aids aan 1,2 miljoen mensen het leven.

In Afrika, het continent dat het zwaarst getroffen is door hiv en aids, is het aantal doden door de ziekte de laatste tien jaar sterk gedaald. Daarbij wist Zuid-Afrika het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2010 zelfs met 40 procent te verminderen.

Aidsfonds spreekt van een verontrustend rapport

Toch laat het UNAIDS-rapport volgens het Aidsfonds ook een verontrustend beeld zien. Het aantal nieuwe hiv-infecties is namelijk sterk toegenomen in Rusland (29 procent) en in Brazilië (22 procent). Ook in de Arabische wereld (10 procent) nam het aantal nieuwe besmettingen toe ten opzichte van 2010.

Vorig jaar liepen 1,7 miljoen mensen hiv op. Dat is een afname van 16 procent ten opzichte van 2010. Toch komt dit niet in de buurt van het VN-doel dat stelt dat het aantal mensen dat hiv oploopt met 75 procent moet zijn gedaald in 2020.

Het Aidsfonds wijst erop dat ook het doel van de VN-lidstaten om aids in 2030 de wereld uit te helpen, niet gehaald gaat worden.

Hiv is goed te behandelen

Sinds het begin van de aidsepidemie in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn wereldwijd meer dan 77 miljoen mensen besmet geraakt met hiv. Bijna de helft, 35,4 miljoen mensen, overleed uiteindelijk aan aids.

Hiv breekt het afweersysteem af dat het lichaam heeft opgebouwd tegen virussen en bacteriën. Als die afwering zo verzwakt is dat het lichaam zichzelf niet meer kan beschermen, is sprake van aids.

Volgens het Aidsfonds leven in Nederland ruim 23.000 mensen met hiv. Met goede behandelingen kunnen mensen met hiv een gezond en goed leven leiden.