De Franse regering gaat homeopathie niet langer vergoeden via medische verzekeringen. Vanaf 2021 moeten Fransen behandelingen via de alternatieve geneeswijze volledig zelf betalen.

Momenteel kunnen verzekerden in Frankrijk 30 procent van de kosten van homeopathische behandelingen terugkrijgen van hun verzekeringsmaatschappij. De Franse minister Agnes Buzyn van Gezondheid wil dat percentage volgend jaar halveren naar 15 procent en over twee jaar naar 0 brengen.

Buzyn, zelf een voormalig arts, baseert zich op een in juni verschenen rapport van de Haute Autorité de Santé, de onafhankelijke nationale autoriteit op het gebied van gezondheidszorg in Frankrijk.

In het rapport werd geconcludeerd dat homeopathie geen bewezen werking heeft en derhalve niet in aanmerking zou mogen komen om met overheidsgeld gefinancierd te worden. Afgelopen jaar kostte het vergoeden van homeopathische behandelingen de Franse regering ongeveer 125 miljoen euro.

Frankrijk volgt met de beslissing het voorbeeld van onder meer het Verenigd Koninkrijk, België, Zweden en Oostenrijk. In Nederland kan men zich nog wel laten verzekeren voor homeopathische behandelingen, al zit het niet in het basispakket.

Bij homeopathie worden sterk verdunde stoffen als medicijn gebruikt om ziektesymptomen te verhelpen. De werking van de alternatieve geneeswijze is wetenschappelijk nooit aangetoond. Daarom wordt het tot de pseudowetenschappen gerekend.