Zeven op de tien mensen hebben het liefst dat de overheid vaccinatie verplicht. Dat meldt het televisieprogramma EenVandaag, dat samen met het tijdschrift LINDA. een peiling hield onder ruim 30.000 mensen. Een ruime meerderheid zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD over vaccinaties verstrekken.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen de wens hebben dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de vaccinatiegraad hoog te houden.

Drie kwart van de mensen vindt het een goed idee om een vaccinatieconsult te verplichten, zoals in Duitsland het geval is. 82 procent van de mensen vindt dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren als zij niet gevaccineerd zijn. Ouders van niet-gevaccineerde kinderen op de kinderbijslag korten, kan op 55 procent steun rekenen.

Een ruime meerderheid, 60 procent van de ondervraagden, trekt de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in twijfel. 24 procent zegt de informatie 'helemaal niet' te vertrouwen, 12 procent vertrouwt die 'niet echt' en slechts 39 procent vertrouwt de informatie van het RIVM 'volledig'.

Volgens EenVandaag noemen veel ouders de informatie onduidelijk en eenzijdig en vragen ze zich af of alle informatie over bijwerkingen wel wordt gedeeld.

Waarom een hoge vaccinatiegraad essentieel is
78
Waarom een hoge vaccinatiegraad essentieel is

Meer besmettingen door groeiend aantal 'antivaxxers'

Vanwege een groeiend aantal ongevaccineerde mensen nemen besmettingen door ziektes zoals de mazelen toe in Europa en de Verenigde Staten. Een mazelenepidemie kwam overigens al regelmatig voor; in 2013 en 2008 waren er ook uitbraken.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) liet de Tweede Kamer in april weten dat er dit jaar tot dan toe al meer gevallen van mazelen waren gemeld dan in voorgaande jaren.

Veel vaker mazelen in Europa: Dit is er aan de hand
111
Veel vaker mazelen in Europa: Dit is er aan de hand