Zeven op de tien Nederlanders willen op meer plekken waar veel kinderen komen een rookverbod, blijkt maandag uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen. Het onderzoek is in opdracht van KWF Kankerbestrijding uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.

Een grote meerderheid van de ondervraagden is voorstander van een rookverbod bij kinderboerderijen, schoolterreinen van middelbare scholen, speeltuinen en buitensportterreinen.

Ook de omgeving van kinderdagverblijven, buitenzwembaden, voetbalstadions, attractieparken en perrons zou volgens de meeste respondenten geheel rookvrij moeten worden.

Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, wil 71 procent dat sigaretten niet zichtbaar zijn in het winkelaanbod. Ruim drie kwart wil een actiever antirookbeleid in Nederland.

Stoppen we wel echt met roken?
90
Stoppen we wel echt met roken?

'Overheid moet ervoor zorgen dat jongeren niet gaan roken'

Van de 1.127 ondervraagde volwassenen vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Er is ook een meerderheid die wil dat bedrijven zich inzetten voor het begrip 'rookvrije generatie'.

De helft van de mensen wil zelf actie ondernemen door gesprekken met kinderen aan te gaan, petities te tekenen en rokers in de buurt van kinderen aan te spreken.