Het Dijklander Ziekenhuis, met vestigingen in Hoorn, Purmerend, Enkhuizen en Volendam, schrapt in de zomermaanden een deel van de operaties. Dat heeft volgens het ziekenhuis te maken met een personeelstekort in de operatiekamers en het feit dat medisch personeel vakantie opneemt.

Volgens de medisch manager van het ziekenhuis Marjolein van der Horst vervalt 20 procent van de ingrepen en gaat de overige 80 procent gegarandeerd door. Spoedzorg, intensive care en acute opvang van patiënten blijven buiten schot.

"Kwaliteit en veiligheid van zorg staan bij elke operatie voorop. En daarbij is uitgerust personeel een cruciale factor. Helaas is het tekort onder ons ok-personeel net als in veel andere ziekenhuizen in de vakantieperiode minder goed op te vangen", aldus Van der Horst.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldde donderdag juist dat het personeelstekort in de zorg kleiner worden, doordat het aantal zijinstromers en herintreders toeneemt. Tegelijk groeit het aantal mensen dat de zorg verlaat.