Hiv-patiënten die worden behandeld met hiv-remmers geven het virus niet meer door. Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder bijna duizend homoseksuele koppels.

Voor het onderzoek werden 972 koppels uit veertien Europese landen acht jaar lang gevolgd. Ze bestonden uit een partner met een virus en één zonder het virus. Zij hadden in de onderzoeksperiode onbeschermde anale seks met elkaar.

De resultaten van het onderzoek zijn donderdag gepubliceerd in het gerenommeerde Britse medische tijdschrift The Lancet.

Ze laten volgens de onderzoekers zien dat het virus niet via seksuele handelingen kan worden doorgegeven als zogeheten retrovirale medicatie (hiv-remmers) worden gebruikt om het hiv-virus in het bloed terug te brengen tot een niveau waarop het niet meer te detecteren is.

Hiv-remmers zorgen er onder meer voor dat hiv-patiënten geen aidsverschijnselen krijgen. Op het moment dat het lichaam van een hiv-patiënt zich door het virus niet meer kan beschermen tegen andere virussen en bacteriën, is er sprake van aids.

Bewijs dat hiv-remmers kans op overdracht wegnemen

"Onze resultaten vormen doorslaggevend bewijs dat de kans dat homoseksuele mannen die hiv-remmers gebruiken het hiv-virus overdragen nul is", aldus co-hoofdonderzoeker Alison Rodger van University College London.

Rodger meent dat deze "krachtige boodschap" kan helpen de wereldwijde aidsepidemie te beëindigen door te voorkomen dat groepen die een hoog risico op besmetting lopen het virus verspreiden. Tijdens de achtjarige onderzoeksperiode voorkwam behandeling met hiv-remmers zo'n 472 nieuwe besmettingsgevallen, aldus de onderzoekers.

Vijftien van de proefpersonen liepen in de testperiode wel een hiv-besmetting op, maar uit genetisch onderzoek bleek dat zij die van een andere seksuele partner kregen.

Nog 1,8 miljoen nieuwe besmettingen per jaar

Het onderzoek borduurde voort op de resultaten van een eerder onderzoek onder heteroseksuele koppels bij wie een van de partners hiv-positief was. Ook daar brachten hiv-remmers het risico op nieuwe besmettingen terug naar nul.

Sinds het begin van de aidsepidemie in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn wereldwijd meer dan 77 miljoen mensen besmet geraakt met hiv. Bijna de helft, 35,4 miljoen mensen, overleed uiteindelijk aan aids.

Deskundigen zeggen dat het jaarlijkse aantal aidsdoden daalt en dat het aantal mensen die hiv-remmers krijgen wereldwijd toeneemt, maar met 1,8 miljoen nieuwe ziektegevallen per jaar blijft het aantal besmettingen onverminderd hoog.