Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Apotheek

Apotheken in 't Gooi dicht gebleven uit protest tegen agressieve cliënten

Meer dan de helft van de apotheken in 't Gooi bleven woensdag tot 12.00 uur dicht, omdat apothekers de agressie van cliënten aan de balie zat zijn. Apotheker Bernadine Armbrust zei woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat het om een "stil protest" ging.
Door NU.nl

Apothekers in 't Gooi hebben volgens Armbrust, die zelf werkzaam is bij Apotheek van den Bergh in Hilversum, dagelijks te maken met dreigementen en agressie van boze cliënten vanwege geneesmiddelentekorten of wisselingen van merk. Sommige apotheekmedewerkers zijn volgens Armbrust om die reden zelfs geslagen.

De apotheker zegt te begrijpen dat cliënten gefrustreerd zijn, maar vindt het niet normaal dat zij dit botvieren op apothekers. "Apothekers kunnen er niets aan doen, wij zijn ook gefrustreerd", aldus Armbrust. Volgens haar spelen de problemen al tien jaar.

Tijdens de protestactie waren de apotheekmedewerkers wel aan het werk, maar deden zij dit achter gesloten deuren. Voor spoedgevallen konden cliënten in 't Gooi terecht bij de dienstapotheek.

Medicijntekort groeiend probleem in Nederland

Voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP bevestigt in het NOS Radio 1 Journaal dat apothekers dagelijks uitleg moeten geven over geneesmiddelentekorten en contractafspraken met zorgverzekeraars. "Daar is begrip voor, maar slaan en schelden is onaanvaardbaar", zegt hij.

Medicijntekorten zijn een groeiend probleem in Nederland. De KNMP maakte begin dit jaar bekend dat het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, in 2018 verder was toegenomen naar 769. Dit komt neer op een stijging van 5 procent.

Farmaceuten afhankelijk van medicijnfabrieken in China en India

Farmaceuten zijn sterk afhankelijk van de medicijnproductie in China en India. Als in één van die fabrieken iets misgaat, ontstaat er al snel een tekort.

Om de kosten van medicijnen laag te houden, vergoeden verzekeraars alleen de goedkoopste variant van een geneesmiddel. Dit beleid leidt ertoe dat de meeste pillen in Nederland relatief goedkoop zijn.

Toch kent dit systeem ook nadelen. Als er bijvoorbeeld een probleem ontstaat in een pillenfabriek of een container met medicijnen in zee valt, moeten verzekeraars gedwongen uitwijken naar andere farmaceuten. Omdat de voorraden ook daar klein zijn, ontstaan er tekorten. Het gevolg is dat apotheken langer op een bestelling moeten wachten.

Stil protest ook signaal richting politiek en verzekeraars

Het stille protest van woensdag is volgens Armbrust dan ook een signaal richting de politiek en verzekeraars. Haar oproep aan die partijen is: "Versoepel het preferentiebeleid, pak dat geneesmiddelentekort aan en zorg dat mensen niet zo vaak van medicijnen hoeven te wisselen."

Ook Zorgverzekeraars Nederland laat weten agressie tegen zorgverleners volstrekt onaanvaardbaar te vinden, maar de suggestie van de actievoerende apothekers dat de tekorten worden veroorzaakt door het inkoopbeleid van zorgverzekeraars klopt volgens de belangenbehartiger niet.

"Apothekers hebben er juist baat bij dit beleid steeds maar weer aan de kaak te stellen, omdat het hen in de portemonnee raakt. Het is ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan. Sinds de invoering ervan zijn er juist miljarden bespaard. Dat komt neer op circa 50 euro minder premie per verzekerde per jaar", aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Bovendien werken niet alle apothekers met preferentiecontracten, benadrukt de organisatie.


Lees meer over:

medicijnenApothekersHilversumBinnenland

Aanbevolen artikelen