Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Knoopcel batterij

'Aantal kinderen VS dat behandeld is voor inslikken voorwerp verdubbeld'

Het aantal kinderen jonger dan zes jaar dat in de Verenigde Staten op de spoedeisende hulp belandde voor het inslikken van kleine voorwerpen, zoals speelgoed, munten of batterijen, is in twintig jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit een nieuwe studie, meldt persbureau AP vrijdag.
Door NU.nl

In 2015 bezochten bijna 43.000 Amerikaanse kinderen het ziekenhuis, omdat ze iets hadden ingeslikt. In 1995 ging het nog om 22.000 gevallen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift voor kindergeneeskunde Pediatrics.

De toename is "alarmerend", zegt hoofdonderzoeker en arts aan het Nationwide Children's Hospital in Ohio, Dr. Danielle Orsagh-Yentis. Haar onderzoeksteam analyseerde een landelijke database met 800.000 bezoeken aan de spoedeisende hulp van kinderen die iets hadden ingeslikt.

90 procent van kinderen mocht na behandeling weer naar huis. In de overige gevallen hielden kinderen ernstige interne verwondingen over aan het incident en kwamen zelfs sterfgevallen voor.

Kleine magneten het gevaarlijkst

Uit het onderzoek blijkt dat batterijen en kleine krachtige magneten tot de gevaarlijkste ingeslikte objecten horen. Als een kind bijvoorbeeld twee magneten inslikt, zouden deze elkaar in het lichaam kunnen aantrekken, wat weer kan leiden tot gaten in de buik en bloedvergiftiging, stellen de onderzoekers.

De Amerikaanse waakhond voor productveiligheid waarschuwde de afgelopen jaren vaker voor het gevaar van sommige magneten en adviseerde zelfs om sommige magneten helemaal niet meer te verkopen. Volgens hun gegevens kostte dit aan zeker één peuter het leven.

Meer onderzoek is nodig om te begrijpen waarom het aantal incidenten met het inslikken van voorwerpen door kleine kinderen de laatste jaren zo sterk is gestegen.


Lees meer over:

WetenschapGezondheid

Aanbevolen artikelen