Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Griekse baby door nieuwe ivf-methode geboren uit drie biologische ouders

In Griekenland hebben artsen een baby die drie biologische ouders heeft ter wereld gebracht. Het jongetje is gemaakt uit het zaad van de vader en de eicellen van twee verschillende vrouwen.
Door NU.nl

Het jongetje weegt bijna 3 kilo en moeder en kind verkeren allebei in goede gezondheid, meldt de BBC. De 32-jarige moeder had voor deze behandeling vier onsuccesvolle normale ivf-behandelingen ondergaan.

Bij deze nieuwe vorm van ivf, maternal spindle transfer (MST) geheten, wordt een deel van het DNA van de eicel van een vrouw die genetisch een stofwisselingsziekte overdraagt, vervangen door DNA van de eicel van een tweede vrouw.

Op deze manier wordt het kind geboren zonder deze erfelijke genetische belasting.

Stofwisselingsziekte heeft grote gevolgen voor baby's

Volgens de behandelend artsen hebben zij met de geboorte van het jongetje geschiedenis geschreven. Dankzij deze nieuwe methode, die al sinds 2016 wordt ontwikkeld, kan een moeder die haar baby door een afwijking in het DNA met een chronische ziekte zal belasten, een kind krijgen dat die ziekte niet heeft.

Het gaat in dit geval om mitochondriale ziekten, die ervoor zorgen dat het lichaam voedsel niet goed in energie kan omzetten. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor jonge kinderen; van de patiënten wordt de helft niet ouder dan tien jaar oud.

Nieuwe methode beïnvloedt kwaliteit van leven

De methode verschilt van 'gewone' ivf doordat de kwaliteit van leven van de baby nu in de toekomst bewust kan worden beïnvloed.

Een ander voordeel van de nieuwe methode is dat de baby alleen maar genetisch materiaal van de zaaddonor en de draagmoeder heeft. De bijdrage van de cel van de 'donormoeder' is slechts 0,2 procent van de embryo.

Volgens de artsen is het een recht van vrouwen om, ondanks de erfelijke aandoeningen, een kind te kunnen baren dat hun eigen genen heeft.

Tegenstanders wijzen op de onbekende gevolgen

Tegenstanders vinden echter dat de methode ethische grenzen overschrijdt. Ook stellen zij dat de nadelen van deze methode nog niet voldoende zijn onderzocht.

De Griekse moeder is de eerste van in totaal 25 vrouwen die meedoen aan de eerste grote proef met deze nieuwe methode. Bij acht van deze vrouwen wordt op korte termijn een embryo ingebracht.

De artsen willen met deze eerste grote groep ook vooral data verzamelen over het verloop van het leven van de kinderen en de vraag of er bijwerkingen van MST voor de kinderen zelf zijn.

In Engeland mag MST inmiddels legaal worden toegepast

In het Verenigd Koninkrijk is het inmiddels toegestaan om MST te gebruiken bij vrouwen die op natuurlijke wijze geen gezonde kinderen kunnen krijgen.

De eerste test met deze methode vond in 2016 plaats, toen een Jordaanse vrouw in Mexico van een baby beviel nadat de zwangerschap via deze nieuwe methode was gerealiseerd.

Eind jaren negentig waren ook Amerikaanse artsen al bezig met het ontwikkelen van een methode die op MST leek. De medische waakhond FDA gaf echter geen toestemming om deze experimenten voort te zetten, vooral vanwege ethische bezwaren.

Aanbevolen artikelen