Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onderzoek: Verkeerde eetgewoonten leiden wereldwijd tot miljoenen doden

Verkeerde eetgewoonten leiden jaarlijks tot elf miljoen doden wereldwijd, blijkt uit een woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet verschenen onderzoek.
Door NU.nl

Het eten van slecht voedsel zorgt volgens wetenschappers voor meer doden dan roken. Jaarlijks zou slecht eten de oorzaak zijn van ongeveer 20 procent van de sterfgevallen wereldwijd.

Vooral zout, dat in brood, sojasaus en bewerkte maaltijden te vinden is, zou funest zijn voor de levenskwaliteit. Naast zout zijn diëten met te weinig volle granen en te weinig fruit het gevaarlijkst.

Te veel zout verhoogt de bloeddruk en dat verhoogt weer het risico op hartaanvallen en beroertes. Volle granen, fruit en groente hebben het tegenovergestelde effect en verlagen het risico op hartproblemen.

Mediterrane landen als Frankrijk, Spanje en Israël doen het goed. Zij hebben het kleinste aantal sterfgevallen als gevolg van hun voeding. In Azië vallen de meeste slachtoffers door verkeerde eetgewoonten, met Oezbekistan op de eerste plek.

Verbetering: In dit artikel stond eerder dat volgens wetenschappers slecht voedsel schadelijker is dan roken. Volgens de auteurs van het beschreven onderzoek zorgt slecht voedsel voor meer doden dan roken, maar omdat er meer mensen slecht eten dan er mensen roken kan je niet de conclusie trekken dat slecht eten ook schadelijker is. Deze zin is daarom, naar aanleiding van een stuk van de Volkskrant, aangepast.


Lees meer over:
Gezondheid

Aanbevolen artikelen