Mocht in de toekomst een grieppandemie uitbreken, dan is de Nederlandse bevolking gegarandeerd van een vaccin hiertegen.

Nederland heeft samen met veertien andere Europese landen een contract gesloten met twee producenten van vaccins tegen pandemische griep.

Hierdoor is Nederland in ieder geval de komende vier jaar verzekerd van vaccins bij een eventuele mondiale griepuitbraak, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vrijdag in een Kamerbrief weten. Het gaat om maximaal 7,5 miljoen doses.

"Eens in de zoveel tijd breekt een pandemie uit, een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus. Er kunnen dan veel mensen ziek worden en overlijden", schrijft Bruins vrijdag aan de Tweede Kamer. Nederland is in het geval van zo'n mondiale griepvirusuitbraak gegarandeerd van tijdige levering van het vaccin, aldus de minister.

Veel EU-lidstaten hadden tijdens een grieppandemie in 2009 niet de beschikking over voldoende vaccins. Naar aanleiding hiervan spraken Europese landen af om gezamenlijk vaccins in te kopen om in de toekomst beter voorbereid te zijn.