Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Kinderopvang

Aantal rookvrije schoolterreinen neemt langzaam toe

Het aantal rookvrije schoolterreinen neemt langzaam toe, meldt het ministerie van Volksgezondheid woensdag. Per augustus 2020 geldt een volledig rookverbod voor alle onderwijsinstellingen in Nederland.
Door NU.nl

Het Mulier Instituut heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek gedaan naar het aantal rookvrije onderwijsinstellingen in het land.

Daaruit komt naar voren dat er eind vorig jaar een volledig rookverbod was op de terreinen van 80 procent van de basisscholen, 62 procent van de middelbare scholen en 14 procent van de mbo-instellingen.

Volgens de onderzoekers is de situatie in het primair onderwijs onveranderd gebleven sinds de metingen van 2015 en 2016. Het aantal rookvrije middelbare scholen is met 9 procent gestegen.

Bij mbo-instellingen betreft het een stijging van 8 procent, blijkt uit het onderzoek. De meeste mbo-instellingen zijn net als de eerdere metingen gedeeltelijk rookvrij. Het gaat opnieuw om 80 procent.

Staatssecretaris noemt cijfers 'teleurstellend'

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, noemt de cijfers "teleurstellend", omdat schoolterreinen per 1 augustus rookvrij moeten zijn. Het rookverbod geldt ook voor hogescholen en universiteiten.

Blokhuis stelt dat aanvullende maatregelen nodig zijn om deze doelstelling te halen. Op dit moment wordt het rookverbod, dat gehandhaafd zal worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) , nog verder uitgewerkt.

Aanbevolen artikelen