Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Aantal overdosissen pijnstiller oxycodon sterk gestegen

Het aantal overdosissen met de pijnstiller oxycodon is vorig jaar sterk gestegen van 280 (2017) naar 424 (2018). Dit meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) zaterdag aan RTL Nieuws.
Door NU.nl/ANP

In het jaarrapport van 2017 stelt het NVIC dat het aantal overdosissen in 2008 nog op 43 gevallen lag.

Het aantal gebruikers van oxycodon is de afgelopen jaren sterk gestegen van "ruim 75.000 in 2007 tot bijna 372.000 in 2016".

De woordvoerder van het NVIC zegt tegen RTL Nieuws dat de stijging van het aantal overdosissen desondanks hoger is dan verwacht.

De pijnstiller is alleen op recept verkrijgbaar en wordt bijvoorbeeld na een operatie voorgeschreven. Omdat het om een sterke pijnstiller gaat, is ziekenhuisopname bij een overdosis vaak noodzakelijk, stelt het informatiecentrum.

Taakgroep moet gebruik onder de loep nemen

Vorige maand schreef minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer dat hij onverantwoord gebruik van opioïden, "in het bijzonder oxycodon", wil terugdringen.

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zal een taakgroep voorzitten die het gebruik van zware pijnstillers onder de loep moet nemen.

De taakgroep, die drie jaar moet bestaan, wordt samengesteld uit vertegenwoordigers van de verenigingen van huisartsen, apothekers, ziekenhuisapothekers, anesthesiologen, verslavingsartsen en patiënten.

Aanbevolen artikelen