Medicijnenfabrikant Biogen gaat de komende tijd het middel Fampyra, tegen multiple sclerose (MS), gedeeltelijk vergoeden aan patiënten. Dat meldt minister Bruno Bruins donderdag aan de Tweede Kamer.

Na gesprekken met Bruins (Medische Zorg) heeft fabrikant Biogen een terugbetalingsregeling opgezet waardoor patiënten een "aanzienlijk deel" van de aanschafkosten terug kunnen krijgen. Dit is met terugwerkende kracht.

Tweeduizend patiënten kregen het middel in de afgelopen jaren "binnen een onderzoekssetting". Fampyra werd vorig jaar echter uit het basispakket gehaald. Biogen besloot alsnog te vergoeden, maar stopte daar in januari van dit jaar mee.

Nu er alsnog een regeling is getroffen, zegt Bruins "erkentelijk te zijn". Het Zorginstituut bekijkt met fabrikanten en neurologen of de "pakketwaardigheid" voor de patiënten kan worden aangetoond. Dit zal ongeveer zes maanden in beslag nemen.

Als het middel over zes maanden dus toch zal worden opgenomen in het verzekerde pakket, zal Biogen met terugwerkende kracht "de resterende eigen betaling aan alle patiënten terugbetalen".