De multivitaminen die bestemd zijn voor zwangere vrouwen bevatten volgens wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht onvoldoende calcium om tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (adh) te komen.

Het academisch ziekenhuis en de universiteit baseren zich op onderzoek onder bijna 2.500 zwangere vrouwen die online een vragenlijst hebben ingevuld. Op basis hiervan is hun calciuminname berekend.

De onderzoekers stellen dat 60 procent van de zwangere vrouwen te weinig calcium binnenkrijgt. Toevallig slikt ook 60 procent van de zwangere vrouwen supplementen.

Die tabletten en capsules bevatten vaak maar een fractie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Soms komt de stof er helemaal niet in voor. Losse calciumtabletten bevatten een veel grotere hoeveelheid calcium, maar deze worden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt, aldus het onderzoek.

Dagelijks 1 gram calcium verkleint de risico's op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht. Ook kan calcium onder meer een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en de kans op pre-eclampsie verminderen. Dit is een vorm van zwangerschapsvergiftiging.