Een kwart van de ballonnen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzocht, blijkt te veel nitrosamines af te geven. Dat is een kankerverwekkende stof.

De nitrosamines kunnen een risico voor de gezondheid vormen als deze vrijkomen uit producten. Kinderen kunnen dit binnenkrijgen door op de ballonnen te sabbelen of via hand-mondcontact, laat de NVWA dinsdag weten.

De autoriteit onderzocht 58 merken ballonnen, daarvan voldeden 25 soorten niet aan de Europese veiligheidseisen. Bij zestien ballonsoorten, was de afgifte van nitrosamines hoger dan de wettelijke limiet. De verkoop van dergelijke ballonnen is verboden.

Bij zestien van de onderzochte ballonsoorten ontbrak het juiste etiket, was het etiket niet compleet of niet in het Nederlands. De verkoop van deze ballonnen is verboden tot de etiketten zijn aangepast.

De NVWA heeft de onderzoekresultaten per ballon voor consumenten gepubliceerd. Een van de ballonsoorten heeft het stempel 'Ernstig veiligheidsrisico' gekregen. Het gaat om de Globos Decorativos happy balloons.

Stoffen komen vrij bij productie latex

Ballonnen zijn van latex gemaakt. Tijdens het produceren van latex kunnen nitrosamines en nitroseerbare stoffen ontstaan. Nitroseerbare stoffen zijn voorlopers van nitrosamines.

Sinds 2013 geldt voor ballonnen een Europese richtlijn. Uit het onderzoek van de NVWA blijkt dat sinds de introductie van Europese wetgeving in 2013 de afgifte van nitrosamines en nitroseerbare stoffen bij ballonnen is afgenomen.