Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
bacterie

Onderzoekers ontdekten dat salmonella via slimme truc darm binnendringt

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt hoe de salmonellabacterie misbruik maakt van een verdedigingsmechanisme van het lichaam om darmcellen binnen te dringen. Volgens de universiteit is de vondst een belangrijke stap voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen om salmonella-infecties te voorkomen.
Door ANP

In Nederland worden elk jaar 50.000 mensen besmet met salmonellabacteriën via rauwe dierlijke producten zoals kip- of varkensvlees, eieren en zuivelproducten. Zo'n besmetting veroorzaakt ernstige diarree die dagen kan aanhouden. Ook kan het leiden tot ernstigere vormen, zoals buiktyfus.

De slijmlaag van de darm vormt normaal gesproken een belangrijke verdedigingslinie tegen bacteriële darminfecties zoals salmonella. De onderzoekers zijn er nu achter gekomen dat de bacterie gebruikmaakt van een bepaald bindingseiwit om deze verdedigingslinie te passeren en de cellen binnen te dringen.

"Met een slimme truc heeft de salmonellabacterie een manier gevonden om een verdedigingsmechanisme van het lichaam te misbruiken voor het veroorzaken van een infectie", aldus infectiebioloog Karin Strijbis.

Een artikel over de vondst wordt donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Pathogens.

Nieuwsbrief


Lees meer over:

Gezondheid

Aanbevolen artikelen