Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apothekers om de anticonceptiepil voor maximaal drie maanden aan hun klanten mee te geven.

"Dit als voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat een tekort ontstaat", meldt het college dinsdag. Het advies geldt vooralsnog tot 31 maart 2019 en wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

De levering van de anticonceptiepil met de stoffen levonorgestrel en ethinylestradiol is nog steeds niet stabiel. Het CBG heeft meldingen gekregen van geneesmiddelenbedrijven die de pil een aantal weken in kleinere of onvoldoende hoeveelheden kunnen leveren.

Omdat bepaalde merken van de anticonceptiepil niet geleverd kunnen worden, moeten sommige vrouwen het tijdelijk met een ander merk pil stellen.

Als oorzaken worden de toegenomen vraag en een vertraging met de kwaliteitscontrole genoemd. Vorig jaar was er door problemen met productie en levering al meer vraag naar dan aanbod van pillen met ethinylestradiol en levonorgestrel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief