Apothekers in Nederland verkopen medicijnen die voor Nederlandse patiënten bestemd zijn aan het buitenland, ondanks tekorten in dit land. Dit meldt Trouw maandag op basis van gesprekken met onder anderen apothekers, verzekeraars en groothandelaren.

Het is niet bekend of de verkoop in het buitenland, waar meer geld voor medicijnen geboden wordt dan in Nederland, ertoe leidt dat het medicijntekort in Nederland groter wordt, schetst de krant

Apothekersvereniging KNMP meldde eerder deze maand nog dat geneesmiddelentekorten vaker voorkomen. "In 2018 waren 769 geneesmiddelen niet beschikbaar. In 2017 waren dit nog ruim 730 geneesmiddelen."

De apothekers zouden liever niet praten over het onderwerp. Eén apotheker spreekt zelfs van een omerta, verwijzend naar de geheimhoudingsplicht voor leden van de maffia.

VGZ en KNMP willen onderzoek

Zorgverzekeraar VGZ en apothekersorganisatie KNMP willen een onderzoek naar de oorzaak van de medicijntekorten in Nederland.

VGZ: "We horen ook verhalen over doosjes medicijnen die opduiken in het buitenland, maar bestemd zijn voor de Nederlandse markt. We willen daarom een onderzoek of dit daadwerkelijk klopt. Dit moet inzicht geven in de voorraadpositie in Nederland en wat er precies met de medicijnen gebeurt."

Het zou zijn voorgekomen dat Nederlandse apothekers de anticonceptiepil hebben verkocht aan Duitsland. Maar omdat hier een tekort ontstond, moesten de Nederlandse medicijnen worden 'teruggekocht' voor fors hogere bedragen.

VGZ stelt voor dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek gaat doen. Patiëntenfederatie Nederland schaart zich hierachter. De organisatie noemt de praktijken "te bizar voor woorden". "Dit verhaal is zo goed gedocumenteerd, het moet wel kloppen", aldus een woordvoerder.

Minister noemt mogelijke verkoop aan buitenland 'kwalijk'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vindt het kwalijk als het klopt dat voor Nederland bedoelde medicijnen worden verkocht aan het buitenland. "Dat getuigt niet van goede zorg aan de patiënt en is ook niet volgens de afspraak die met de groothandelaren is gemaakt", zegt hij.

Bruins adviseert mensen die vermoeden dat de export van medicijnen niet helemaal in de haak is dit te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Apothekersorganisatie verbaasd over artikel

Voorzitter Gerben Klein Nulent van KNMP zegt zich niet te herkennen in het beeld dat geschetst wordt in Trouw. Hij benadrukt dat alleen bedrijven met een groothandelsvergunning medicijnen mogen importeren en exporteren.

"Als het waar zou zijn dat medicatie wordt geëxporteerd ten tijde van een tekort, dan is dit echt verwerpelijk en immoreel. De Nederlandse patiënt is hiervan de dupe en het is een klap in het gezicht van meer dan drieduizend apothekers in Nederland die dagelijks met veel kunst- en vliegwerk de tekorten oplossen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!