Het medicijn levodopa, het meest voorgeschreven middel bij de ziekte van Parkinson, kan zonder probleem bij de eerste symptomen van de ziekte worden gebruikt en heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn, blijkt uit onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC.

Artsen zijn nu nog terughoudend met het voorschrijven wegens twijfels of snel beginnen met de medicatie de ziekte kan verergeren of bijwerkingen veroorzaakt.

Patiënten krijgen het middel pas als de klachten dusdanig worden dat ze problemen krijgen in hun dagelijks functioneren, zoals moeite met aankleden.

Volgens Rob de Bie, onderzoeksleider en hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen, laat het onderzoek zien dat het niet nodig is om terughouden te zijn. "De uitkomst van deze studie heeft gevolgen voor de behandeling van de ziekte wereldwijd", zegt hij.

Naar de langetermijneffecten van het medicijn was nog niet veel onderzoek gedaan, hoewel het al bijna vijftig jaar wordt gebruikt.

Onderzoek met vierhonderd patiënten

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim vierhonderd patiënten die in de beginfase van hun ziekte waren. Zij werden ingedeeld in twee groepen. De ene helft kreeg meteen levodopa, de andere helft kreeg een placebo, ofwel een neppil.

Na veertig weken kreeg iedereen het medicijn. Uiteindelijk reageerden alle patiënten precies even goed op het middel. "Kort gezegd maakt het voor de werking op de lange termijn en bijwerkingen niet uit als je eerder begint met voorschrijven van het medicijn", stelt De Bie.

In Nederland zijn ongeveer 50.000 patiënten met de ziekte van Parkinson, een hersenziekte die gepaard gaat met traagheid, stijfheid en trillen. De oorzaak van de aandoening is grotendeels onbekend. Levodopa geneest de ziekte niet, maar het vermindert wel de symptomen.

Het bijna zeven jaar durende onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!