
'Ex-patiënten borstkanker onnodig vaak naar ziekenhuis voor controle'
Witteveen analyseerde de behandelingen van circa 50.000 vrouwen die borstkanker hadden, meldt Trouw maandag. Daaruit blijkt dat het aantal behandelingen niet gekoppeld is aan het risico op terugkeer van borstkanker, waardoor vrouwen met een laag risico evenveel controles krijgen als vrouwen met een hoog risico.
Ex-patiënten moeten jarenlang op controle komen bij hun arts, vooral in de eerste vijf jaar na behandeling voor borstkanker. Een aantal van hen krijgt extra controles, bijvoorbeeld als ze bestraald of geopereerd zijn en op jonge leeftijd borstkanker kregen.
Het aantal ziekenhuisbezoeken kan volgens Witteveen met zo'n negenduizend omlaag. Ze stelt dat artsen geen rekening houden met het formaat van tumoren en de manier waarop die behandeld zijn. Ook zou er niet genoeg aandacht zijn voor het inschatten van het risico om opnieuw borstkanker te krijgen.
In gesprek met Trouw zegt Witteveen dat controles een geruststellende werking hebben, maar dat dit niet opweegt tegen het ongemak en de stress die de controles met zich meebrengen. De onderzoeker wijst daarnaast op de extra kosten voor de zorg.
Jaarlijks 14.500 diagnoses van borstkanker
In Nederland wordt jaarlijks zo'n 14.500 keer borstkanker vastgesteld, aldus KWF Kankerbestrijding. Van de patiënten is het overgrote deel vrouwelijk. Per jaar krijgen circa honderd mannen de diagnose borstkanker.
De overlevingskans ligt na vijf jaar op ruim 85 procent. In de daaropvolgende vijf jaar daalt deze met zo'n 10 procent. De kans dat een ex-patiënt binnen twintig jaar voor de tweede keer borstkanker krijgt, is 15 tot 20 procent.
NUjij: Uitgelichte reacties