De hulplijn 113 Zelfmoordpreventie presenteert vrijdag een speciale app voor mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving aan zelfmoord denkt.

"De 113 Vraag Maar-app leert op een makkelijke manier hoe je een gesprek over zelfmoord kunt voeren, zodat iemand die zelfmoordgedachten heeft een uitnodiging krijgt om over zijn gevoel te praten", aldus de hulplijn. Elke dag plegen vijf mensen in Nederland zelfmoord.

De presentatie van de app vindt vrijdag plaats in Amsterdam tijdens de viering van het tienjarig bestaan van de zelfmoordpreventielijn. Ter gelegenheid van dat jubileum is een vrijwilligersdag georganiseerd waar de ruim tweehonderd vrijwilligers en medewerkers spreken over hun werk en ontwikkelingen.

Koningin Máxima is bij de bijeenkomst aanwezig. Ze bezoekt onder meer het callcenter waar de medewerkers telefoontjes beantwoorden en spreekt met enkele vrijwilligers en medewerkers.

Vorig jaar hielp de hulplijn 53.307 mensen met een crisisgesprek. Dat waren er 67 procent meer dan in 2016. Het websitebezoek steeg met 40 procent naar meer dan 500.000 bezoeken.

In 2017 maakten 1.917 mensen een einde aan hun leven. Dat was het hoogste aantal ooit. Het ging om 1.304 mannen en 613 vrouwen. Afgezet tegen het inwonertal is het aantal zelfmoorden sinds 2013 stabiel. De meeste mensen die zelfmoord plegen, doen dat op middelbare leeftijd.

Het aantal tieners dat in 2017 overleed door zelfdoding bedroeg 81. Dat waren er 1,5 keer zo veel als in de jaren daarvoor.