Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
roken sigaret sigaretten asbak

'Financiële beloning van baas stimulans om te stoppen met roken'

Een financiële beloning van de werkgever is voor werknemers een belangrijke stimulans om het stoppen met roken vol te houden. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een cadeau van in totaal 350 euro meer werknemers aanzet om het roken op te geven.
Door ANP/NU.nl

Een financiële beloning in samenhang met een stoppen-met-rokentraining leidt ertoe dat 41 procent van de onderzochte werknemers na ruim een jaar geen sigaret, sigaar of pijp meer heeft aangestoken.

Onder een controlegroep die geen geld kreeg, bleef maar 26 procent van de rookwaar af. De aanpak blijkt vooral goed te werken bij rokers met een lagere sociaal-economische status.

Aan het onderzoek deden in totaal 604 werknemers van 61 bedrijven mee. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

'Werkgevers belangrijk bij stoppoging'

Volgens onderzoeker Floor van den Brand is voor het eerst vastgesteld dat een beloning van invloed is op de slagingskans van een stoppoging.

"Als alle werkgevers in Nederland deze methode met beloningen gaan toepassen om werknemers te helpen stoppen met roken, kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van het roken in Nederland", zegt Van den Brand.

De deelnemers kregen hun eerste cadeaubon van 50 euro meteen na afronding van een groepstraining. Als zij het stoppen na drie en na zes maanden volhielden, kregen zij nogmaals cadeaubonnen van 50 euro. Na een jaar zonder roken volgde een bonus van 200 euro.

'Zelden zulke hoge slagingspercentages'

Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, stelt dat voorheen zelden zulke hoge slagingspercentages zijn geconstateerd.

Het is volgens Van Schayck "bijzonder dat deze aanpak ook zeer effectief blijkt te zijn bij rokers met een lagere sociaal-economische status". Die werden in het verleden minder goed bereikt.

Het aantal rokers in Nederland daalt sinds 2015 gestaag. Vorig jaar rookte 23,1 procent van de bevolking, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De daling is het sterkst onder hoogopgeleiden en het laagst onder Nederlanders met een lager opleidingsniveau.

De meeste rokers zijn te vinden onder de 25- tot 45-jarige mannen met een lager opleidingsniveau. Met 52 procent rookt meer dan de helft van deze groep. Van de hoogopgeleide mannen in deze leeftijdsgroep rookt 22 procent.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen