Het aantal geregistreerde gevallen van euthanasie neemt na een jarenlange toename ineens af. In de eerste negen maanden van 2018 lieten 4.600 mensen hun leven beëindigen door een arts, 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De cijfers heeft Trouw tussentijds opgevraagd bij de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

Voorzitter Jacob Kohnstamm noemt het in de krant onwaarschijnlijk dat de daling in de laatste drie maanden van het jaar nog zal verdwijnen.

Kohnstamm vindt het echter te vroeg om van een trendbreuk te spreken, ook al stijgt het aantal euthanasiegevallen al sinds 2003 ieder jaar. "Daarvoor hebben we de cijfers van 2019 nodig. Wellicht blijkt dit jaar een uitzondering."

Over de oorzaken van de daling is het speculeren. Mogelijk speelt het feit dat justitie onderzoek doet naar een aantal als onzorgvuldig bestempelde euthanasiegevallen een rol, opperen betrokkenen.

Een heel andere mogelijke verklaring is dat door de griepgolf van begin dit jaar veel mensen die ernstig ziek waren zijn overleden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!