Hulpverleners in de acute geestelijke gezondheidszorg maken zich zorgen over geweld door patiënten, schrijft Trouw.

Volgens de krant nemen de risico's voor medewerkers toe door personeelstekorten, een toename van moeilijke gevallen en minder gebruik van isoleercellen.

Trouw deed onderzoek naar geweld op de gesloten afdeling van de Amsterdamse instelling GGZ InGeest. Daar probeerde in 2016 een patiënt twee keer iemand te wurgen.

Hoogleraar criminologie Joke Harte zegt in de krant dat het probleem in de hele sector speelt. GGZ Nederland stelt dat "de veiligheid in de ggz onder druk staat". Uit een enquête van de brancheorganisatie uit 2017 blijkt dat 43 procent van de zorgaanbieders vaker met agressie te maken heeft.

Geweldsincidenten niet goed geregistreerd

Geweldsincidenten worden ook niet goed geregistreerd, schrijft de krant. Hulpverleners zouden het gevoel hebben dat geweld bij het werk hoort en er rust een taboe op het bespreken ervan.

Instellingen hanteren bovendien geen duidelijke grenzen. "Nu is voor medewerkers onduidelijk wat wel en niet toelaatbaar is", zegt Harte. Van de gevallen die wel worden geregistreerd, leidt slechts 10 procent tot vervolging.

GGZ InGeest herkent zich niet in beeld

GGZ InGeest zegt zich niet te herkennen in het geschetste beeld. GGZ Nederland wil niet ingaan op de situatie bij GGZ inGeest, maar geeft aan dat de veiligheid van de medewerkers in de ggz voorop staat en dat er veel aandacht is voor dit probleem. 

"We werken er hard aan om de kwaliteit van zorg hoog te houden en doen ons uiterste best om het elke dag beter te doen. Helaas kampt de sector met grote tekorten op de arbeidsmarkt en legt de regeldruk een groot beslag op de tijd van het personeel in de ggz", aldus GGZ Nederland. 

"Ook de complexiteit van de problematiek van patiënten in de kliniek neemt toe", vervolgt GGZ Nederland. "Hoe ernstiger iemand ziek is, hoe groter de kans dat mensen geen controle hebben over hun gedrag en dus meer kans op incidenten tegen het personeel."