Brandwondenzorg Nederland heeft het advies voor ongevallen waarbij kleine kinderen brandwonden oplopen gewijzigd, omdat vaak niet de juiste eerste hulp wordt verleend. Kleding en de luier moeten nu zo snel mogelijk uit.

Ouders koelen hun kind wel direct, maar dit gaat niet altijd goed. Daardoor kunnen ernstigere brandwonden ontstaan. Door kleding en luiers is de precieze plek van een brandwond vaak niet goed zichtbaar. Ze houden daarnaast ook warmte vast.

Omdat de eerste hulp volgens artsen te vaak misgaat, heeft Brandwondenzorg Nederland besloten de vastgestelde eerstehulpregels aan te passen en te verduidelijken. De regels zijn in 2003 opgesteld naar aanleiding van de grote cafébrand in Volendam en zijn gericht op eerste hulp bij verbranding met vuur.

"Omdat koelen en het uittrekken van de kleding bij voorkeur tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden, zijn deze twee regels samengevoegd", zegt brandwondenarts Sonja Scholten van het Brandwondencentrum Groningen.

''Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het misgaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. En dat pakken we nu aan. Koel een brandwond tien minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit."