Ouders die de zorg voor hun kind moeilijk aankunnen, moeten voortaan al voor de bevalling begeleid worden. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil zo voorkomen dat kinderen een valse start maken.

Samen met gemeenten komt de minister ook met andere maatregelen, waarvoor hij 41 miljoen euro vrijmaakt.

De Jonge wijst erop dat "de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling". 4 procent van de Nederlandse kinderen raakt echter meteen achterop, doordat ze bijvoorbeeld te vroeg of te licht ter wereld komen.

Dieperliggende oorzaken daarvan zijn vaak psychische problemen van de ouders, armoede en schulden. Wie in een achterstandswijk geboren wordt, loop meer kans dan andere kinderen de eerste verjaardag niet te halen. Kinderen maken een slechte start ook niet zomaar goed en zijn vaak ook later nog minder gezond.

'Kans op goede start krijg je maar één keer'

Overal in het land moeten de verloskundigen, de kraamzorg, wijkteams en het consultatiebureau daarom beter gaan samenwerken. Ook de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap moet beter.

Zo wil De Jonge dat alle gemeenten de kunst afkijken in Tilburg, waar hulpverleners dakloze, verstandelijk beperkte en verslaafde vrouwen bijstaan bij hun beslissingen over seks en het al dan niet voorkomen van een zwangerschap.

"De kans op een goede start krijg je maar één keer", stelt de minister. "Het is onze opdracht die kans zo groot mogelijk te maken."

Landelijke campagne over anticonceptie

Staatssecretaris Paul Blokhuis start daarnaast een landelijke campagne over gezond seksueel gedrag en anticonceptie. Daar wordt 53 miljoen euro voor vrijgemaakt. Ook komt daarvoor meer aandacht op scholen en wordt meer onderzoek gedaan naar de beste methode om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.

Voor die aanpak wordt samengewerkt met scholen, gemeenten, huisartsen, abortusklinieken en hulp- en kennisinstellingen. "We gaan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld jonge mensen, migranten en laagopgeleiden beter de weg weten te vinden weten naar goede informatie over anticonceptie", zegt Blokhuis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!