Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Bijna helft van alle Nederlanders is te zwaar

Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders heeft matig of ernstig overgewicht. Een op de vijf mensen met obesitas (ernstig overgewicht) heeft hier geen moeite mee, concludeert statistiekbureau CBS in een onderzoek.
Door ANP/NU.nl

Twee op de vijf Nederlanders met ernstig overgewicht zijn hier echter wel ontevreden over.

Ernstig overgewicht komt steeds vaker voor. Het percentage mensen dat zorgwekkend dik is, is sinds begin jaren tachtig bijna verdrievoudigd, van 5 procent naar 14 procent. Obesitas komt bij vrouwen (15 procent) iets vaker voor dan bij mannen (13 procent).

Mensen die ernstig overgewicht hebben, lijden aan morbide obesitas. Dit betekent dat zij direct een hoger risico lopen op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte en onvruchtbaarheid. Ook kan morbide obesitas psychische klachten veroorzaken.

Zeven van de tien volwassenen zijn tevreden met gewicht

Van de volwassen mannen zijn er zeven op de tien tevreden met hun gewicht, tegen zes op de tien vrouwen.

De mate van overgewicht wordt gemeten met de zogeheten body mass index (BMI), het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van obesitas.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen