Vrijdag 27 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
wiet

'Verband tussen psychische gezondheid en cannabisgebruik'

Een groep onderzoekers van het International Cannabis Consortium heeft onderzoek gedaan naar de erfelijke aanleg voor cannabisgebruik. Hierbij troffen zij 35 genen aan die in verband kunnen worden gebracht met cannabisgebruik.
Door NU.nl

Voor dit onderzoek, gepubliceerd in Nature Neuroscience, gebruikten de wetenschappers grote genetische databanken van 23andMe en UK Biobank en zestien andere studies.

In totaal werden er gegevens gebruikt van 180.000 personen. Dit is wereldwijd het grootste onderzoek naar de erfelijke aanleg van cannabisgebruik tot dusver.

Van deze genen wordt het gen CADM2 als het meest significant gezien. Dit gen werd eerder geassocieerd met risicovol gedrag, persoonlijkheid en alcoholgebruik. "Dat CADM2 ook sterk geassocieerd is met het gebruik van cannabis past in dit plaatje", zegt hoofdonderzoeker Jacqueline Vink van de Radboud Universiteit en leider van het International Cannabis Consortium.

Schizofreniesymptomen leiden mogelijk tot meer kans op cannabisgebruik

Uit het onderzoek blijkt er genetische overlap te bestaan tussen cannabisgebruik en roken en alcoholgebruik, psychische gezondheid en persoonlijkheid. Zo zou het gebruik van de drug de kans op risicovol gedrag, maar ook autisme en schizofrenie vergroten.

Met eerdere onderzoeken werd aangetoond dat cannabisgebruik en schizofrenie samenhangen, maar in deze studie werd onderzocht of er ook een causale relatie is. Hiermee zijn de onderzoekers er in geslaagd aan te tonen dat schizofreniesymptomen kunnen leiden tot een grotere kans op het gebruik van cannabis. Dit kan betekenen dat mensen met schizofrenie cannabis gebruiken ter zelfmedicatie.

Er is inmiddels een nieuwe studie gestart door de groep wetenschappers, waarin wordt onderzocht welke genen een rol spelen bij de frequentie en hoeveelheid van cannabisgebruik.

Aanbevolen artikelen