Rijksvaccinatieprogramma's hebben zeker 6.000 en misschien zelfs wel 12.000 sterfgevallen voorkomen onder mensen geboren tussen 1953 en 1992. Dat valt op te maken uit onderzoek van Maarten van Wijhe, die er volgende maand op hoopt te promoveren in Groningen. 

Hij keek naar het effect bij difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, bof en rubella (rodehond), schrijft de universiteit dinsdag.

Ook het aantal gemelde ziektegevallen is sterk verminderd, becijferde de wetenschapper: bijvoorbeeld 50 procent bij rubella en zelfs 90 procent bij polio.

Toch moeten we, volgens de universiteit van Groningen namens de promovendus, beseffen dat de doelmatigheid kan veranderen. Effecten moeten in de gaten worden gehouden. Intussen moet het belang van de prikken steeds worden benadrukt.

Deze maand is geopperd dat ouders die hun kind niet laten vaccineren, gekort worden op de kinderbijslag. Er zijn zorgen over het groeiende aantal weigeraars onder jonge hoogopgeleiden die bijvoorbeeld vinden dat de natuur zijn werk moet doen.

Mazelen grijpt in Europa steeds forser op zich heen, bleek deze week ook, al speelt dat amper in Nederland.