Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
biefstuk vlees eten avondeten diner

'Vleesrijke koolhydraatarme diëten kunnen levensduur verkorten'

Mensen van middelbare leeftijd die ongeveer de helft van hun dagelijkse calorieën uit koolhydraten halen, leven gemiddeld enkele jaren langer dan mensen die vleesrijke, koolhydraatarme diëten volgen.
Door NU.nl

"Koolhydraatarme diëten die gebaseerd zijn op dierlijke eiwitten en vetbronnen - zoals lam, rundvlees, varkensvlees en kip - zijn in verband gebracht met een kortere levensduur", melden onderzoekers vrijdag in The Lancet.

De onderzoekers onderzochten de effecten van het zogenaamde Paleo-dieet, waarbij de gebruikers met name vlees, vis, groente, fruit en noten nuttigen. "Zout, suiker, melk, peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren (aardappelen, tomaat, paprika) moeten in dit dieet worden gemeden", aldus het Voedingscentrum.

Voor het onderzoek werd een meta-analyse van de koolhydraatconsumptie van in totaal 432.179 deelnemers gemaakt.

Alle deelnemers die minder dan 40 procent van hun dagelijkse energie-inname uit koolhydraten verkregen, werden daarbij als volgers van een koolhydraatarm dieet gezien, hoewel veel van zulke diëten een inname van minder dan 20 procent verlangen.

Kortere totale levensduur

"Koolhydraatarme diëten die koolhydraten vervangen door eiwitten of vetten worden steeds populairder als gezondheids- en gewichtsverliesstrategie", aldus hoofdonderzoeker Sara Seidelmann, onderzoeker bij Brigham en het vrouwenziekenhuis in Boston.

"Onze data suggereren echter dat koolhydraatarme diëten gebaseerd op vlees in verband kunnen worden gebracht met een kortere totale levensduur en moeten worden ontmoedigd."

Het vervangen van vlees door plantaardige vetten, zoals avocado's en noten, en eiwitten, zoals sojaproducten en linzen, vermindert het risico op een kortere levensduur, ontdekten Seidelmann en haar team.

Een hoge inname van koolhydraten (70 procent of meer) verkort de levensduur ook, maar minder snel, concludeerden de onderzoekers.


Lees meer over:

GezondheidVlees

Aanbevolen artikelen