De hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon is groter dan ooit tevoren, maakt het RIVM dinsdag bekend op basis van metingen. In juli werd de grootste hoeveelheid sinds de start van de metingen in 1994 gemeten.

De gemeten hoeveelheid schadelijke uv-straling was vorige maand een kwart groter dan het gemiddelde van de maand juli over de afgelopen 25 jaar. Dat kwam vooral doordat er vorige maand nauwelijks bewolking was. Ook in de gehele periode van mei tot en met juli was sprake van een record.

Blootstelling aan uv-straling kan huidkanker en staar veroorzaken. Het aantal gevallen van de aandoeningen nemen volgens het RIVM sterk toe.

Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 Nederlanders te horen dat ze huidkanker hebben. Jaarlijks overlijden meer dan negenhonderd Nederlanders aan de gevolgen van huidkanker.

''Het beperken van zonblootstelling in de periode van de hoogste zonkracht is daarom van belang'', aldus het gezondheidsinstituut. Daarmee wordt doorgaans de periode tussen 11.00 uur 's ochtends en 16.00 uur 's middags bedoeld.

Hoe herken je huidkanker?
93
Hoe herken je huidkanker?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!