Het aantal Nederlanders dat bezwaar maakt tegen orgaandonatie, is gestegen van 1,7 miljoen in 2017 naar 1,9 miljoen dit jaar, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel meer mensen bezwaar tegen orgaandonatie maakten, groeide ook het aantal mensen dat wél toestemming gaf. Die stijging was echter minder groot. Dit aantal steeg van 3,6 miljoen naar 3,7 miljoen, aldus het CBS.

Zo'n 700.000 mensen laten de keuze voor orgaandonatie over aan hun nabestaanden.

In totaal staan nu ruim 6,3 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder geregistreerd, tegenover ruim 6 miljoen vorig jaar. Dat komt neer op 42 procent van de Nederlanders in die leeftijdsgroep.

In de zomer van 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd. Volwassenen die bij een Nederlandse gemeente ingeschreven staan, worden dan automatisch in het donorregister opgenomen met de vermelding "geen bezwaar tegen orgaandonatie". Iemand die dat niet wil, moet een andere keuze laten vastleggen.

De keuzes die eerder in het donorregister zijn vastgelegd, blijven overigens staan.

Zo groot is de vraag naar- en het aanbod van donororganen
85
Zo groot is de vraag naar- en het aanbod van donororganen

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!