Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Breng vervuild hartmedicijn valsartan terug naar apotheek'

Nederlandse apothekers moeten patiënten vragen medicijnen waarin de werkzame stof valsartan is vervuild terug te brengen naar de apotheek en om te ruilen. Die oproep doet de brancheorganisatie voor apothekers KNMP woensdag.
Door ANP/NU.nl

Vorige maand maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bekend dat een aantal hartmedicijnen met daarin de werkzame stof valsartan uit de handel werd genomen. De medicatie is vervuild met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die waarschijnlijk kankerverwekkend is. 

Niet alle soorten van het middel vallen onder de terugroepactie. Op de website van apothekersorganisatie KNMP staat een lijst met wel en niet betrokken producten.

De medicijnen worden voorgeschreven voor het behandelen van een hoge bloeddruk en hartfalen en de behandeling van patiënten die recent een hartinfarct hebben gehad.

De inspectie adviseerde patiënten niet met het medicijngebruik te stoppen zonder eerst met een arts of apotheker te overleggen.

Volgens de apothekersorganisatie KNMP telt Nederland 180.000 gebruikers. Een deel van hen heeft de medicijnen al teruggebracht of gebruikt al een ander middel.


Lees meer over:

medicijnenGezondheid

Aanbevolen artikelen