Zondag 22 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Prins Harry, Elton John

Prins Harry en Elton John komen met nieuw aidsinitiatief

Prins Harry en Elton John hebben dinsdag in Amsterdam een nieuw initiatief gelanceerd in de strijd tegen hiv en aids. De MenStar Coalition richt zich op jonge mannen in met name het zuiden van Afrika.
Door BuzzE/NU.nl

Zeven liefdadigheidsinstellingen, waaronder de Elton John AIDS Foundation, hebben 1,2 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) beschikbaar gesteld.

De initiatiefnemers van MenStar werden geïnspireerd door de enorme toename van het aantal jonge vrouwen met hiv, legde prins Harry uit tijdens de internationale aidsconferentie in Amsterdam. "De MenStar Coalition pakt de oorzaak van dit probleem aan: het gebrek aan kennis van hiv-preventie bij moeilijk bereikbare jonge mannen."

Het project gaat volgend jaar van start in Afrika, waar mannen zichzelf massaal moeten gaan testen op hiv. "Nieuwe, krachtige en innovatieve oplossingen zijn harder nodig dan ooit."

Beeld uit video: Prins Harry en Elton John presenteren nieuw aidsinitiatief in Amsterdam0:56
Afspelen knop

Prins Harry en Elton John presenteren nieuw aidsinitiatief in Amsterdam

Prins Harry en Elton John presenteren nieuw aidsinitiatief in Amsterdam

nujij commentLees 10 reacties

Beschermen

Ook John is in Amsterdam voor de lancering van het nieuwe initiatief. "Als we aids voor eens en altijd een halt toe willen roepen, moeten we mannen betrekken bij de oplossing. Het is tijd voor een internationale coalitie die mannen leert zichzelf te beschermen. Zo leren ze niet alleen hun vrouwen en vriendinnen en zussen en dochters beter te beschermen, maar zeker ook hun broers en zoons."

Elton John is al jaren een goede bekende van het Britse koninklijk huis. In mei was hij nog aanwezig op de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle. Hij trad op tijdens de receptie.

Azië

De Elton John Aids Foundation gaat ook in samenwerking aan met het Aidsfonds de strijd aan tegen de enorme toename aan hiv-geïnfecteerden in Oost-Europa en Centraal-Azië.  Directeur Louise van Deth van het Aidsfonds en de Britse zanger maakten tijdens AIDS2018 in de RAI in Amsterdam bekend dat ze hiervoor een gezamenlijk noodfonds oprichten.

Van Deth zegt dat het fonds is bedoeld om noodhulp te kunnen verlenen aan mensen met hiv, activisten en lokale organisaties. De stichting van Elton John en het Aidsfonds trekken hiervoor gezamenlijk 1,75 miljoen euro uit.

Aanbevolen artikelen