Tabaksfabrikanten blijven betalen voor exclusieve verkoop van hun merken op festivals, terwijl de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar een onderzoek heeft aangekondigd.

Dat meldt de Onderzoeksredactie Tabak (ORT). Het samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bezocht de afgelopen twee maanden 24 festivals.

Bij zeventien van de festivals werden merken van maar één fabrikant verkocht. Op dertien festivals waren dat uitsluitend producten van Philip Morris en bij vier andere ging het om producten van British American Tobacco. Ook op meerdere Belgische festivals werden rookwaren van maar één fabrikant aangetroffen.

De ORT meldde vorig jaar al dat de fabrikanten tegen de wet in betalen voor exclusieve verkoop. Daarop kondigde de NVWA een onderzoek aan.

Dat heeft nog niet geholpen, constateert het samenwerkingsverband. ''De industrie lijkt intussen het zekere voor het onzekere te nemen door de exclusieve verkoopafspraken niet op papier te zetten.''

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!