De Stichting 113 Zelfmoordpreventie krijgt 2 miljoen euro extra subsidie, heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid woensdag laten weten. Hij verhoogt de structurele financiële bijdrage naar 5,4 miljoen euro per jaar.

De stichting verleent 24 uur per dag en zeven dagen per week anonieme hulp aan mensen die kampen met suïcidaliteit. Met het extra geld kunnen meer professionele en vrijwillige hulpverleners worden aangetrokken en extra trainingen worden gegeven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat het aantal zelfmoorden vorig jaar is toegenomen tot 1.917. Dat zijn er 23 meer dan in 2016. Het aantal zelfmoorden onder jongeren is in dezelfde periode flink gestegen. De oorzaak hiervan wordt nader onderzocht.

Blokhuis laat weten extra aandacht te willen besteden aan het terugdringen van zelfmoord onder lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele jongeren (lhbti).

Ook komt er extra geld vrij voor andere activiteiten om zelfmoord te voorkomen, zoals voor onderzoek en gemeentelijke of provinciale initiatieven. Daar is straks 15 miljoen euro voor beschikbaar.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.