Alle ouders van pasgeboren baby's in Barneveld krijgen vanaf september een speciaal vaccinatiegesprek met een jeugdarts van de GGD. Het gesprek maakt deel uit van een campagne waarmee Barneveld probeert de vaccinatiegraad in de overwegend gereformeerde gemeente te verbeteren.

Recent bleek uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in Barneveld en Neder-Betuwe de minste kinderen worden ingeënt.

Landelijk wordt meer dan 90 procent van de kinderen ingeënt tegen infectieziekten als kinkhoest, mazelen, bof en rode hond. In Barneveld krijgt maar 69,3 procent van de kinderen die prikken en de deelname daalt.

Volgens de gemeente komt dat enerzijds doordat in de Gelderse gemeente veel bevindelijk gereformeerden wonen, die op religieuze gronden bezwaar hebben tegen vaccinaties. Anderzijds zijn er, net als elders in het land, meer ouders die om andere redenen tegen de prikken zijn.

Barneveld gaat ook informatie op internet publiceren en folders uitdelen over het belang van inentingen, aldus het college van burgemeester en wethouders dinsdag. Begin volgend jaar wordt bekeken of de campagne succes heeft gehad.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!