Onderzoekers van het Radboudumc en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben een nieuw antibioticum ontdekt. Het heeft als grootste voordeel dat de bacterie die door het middel aangepakt wordt geen resistentie kan ontwikkelen. Ook heeft het waarschijnlijk geen bijwerkingen.

De bacterie in kwestie, Haemophilus influenzae, kan bij kinderen middenoorontsteking veroorzaken en bij mensen met de longziekte COPD tot acute verergering leiden. De onderzoekers vonden een manier om te voorkomen dat de bacterie mensen ziek kan maken. Ze presenteren hun eerste bevindingen deze week in het vakblad Cell Chemical Biology.

Het middel moet nu een testfase ingaan. Onderzoeker Jeroen Langereis hoopt dat het dan over vijf tot tien jaar aan patiënten voorgeschreven kan worden.

Het nieuwe antibioticum doodt specifiek deze bacterie. Daarom moet er een betere test komen om te bepalen dat het om deze ziekmaker gaat. Nu hoeft zo'n test niet, omdat de bestaande antibiotica breed werken en heel veel soorten bacteriën tegelijk doden.