Minder dan 8 procent van de vrouwen die hun eicellen hebben laten invriezen, komt deze later ook weer ophalen.

Dat blijkt uit cijfers die woensdag op het jaarcongres van de Europese vereniging voor voorplantingsgeneeskunde (ESHRE) worden gepresenteerd, schrijft Trouw.

De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek onder 563 vrouwen die cliënt zijn geweest bij het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde in Brussel. Van deze vrouwen kwam minder dan 8 procent terug voor een IVF-behandeling.

43 van de vrouwen lieten eicellen bevruchten en inbrengen en een derde van hen raakte daadwerkelijk zwanger. Andere grote Europese klinieken zouden vergelijkbare cijfers tonen, stellen de Belgische gynaecologen.

Dat maar weinig cliënten terugkwamen om dit te doen, komt volgens de onderzoekers doordat de vrouwen een partner hebben gevonden en via de natuurlijke weg zwanger zijn geworden.

Nederland

Ook in Nederland worden weinig eicellen teruggeplaatst. Er zijn geen landelijke cijfers beschikbaar, maar uit cijfers die door individuele klinieken beschikbaar zijn gesteld, blijkt dat het niet vaak gebeurt. De afdeling voortplantingsgeneeskunde van het UMC Utrecht heeft sinds 2011 eicellen van 150 vrouwen ingevroren en van hen is tot op heden niemand naar de kliniek teruggekeerd voor een IVF-bevruchting.

In Nederland kunnen vrouwen sinds 2011 eicellen laten invriezen om persoonlijke redenen. Tot het veertigste levensjaar mogen vrouwen eicellen laten invriezen en terugplaatsen is toegestaan tot het vijftigste levensjaar.

Kosten, die een paar duizend euro bedragen, worden alleen vergoed wanneer vrouwen eicellen om medische redenen laten invriezen.