'Weinig kennis over wat te doen na aanraking berenklauw of insectenbeet'

Mensen weten vaak niet wat ze moeten doen als ze in aanraking komen met de eikenprocessierups of met een berenklauw. Ook bij de beet van een teek of insect weten ze niet hoe ze moeten handelen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

De eikenprocessierups zorgt dit jaar al vroeg voor veel overlast door het warme weer. Na aanraking krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie.

Acht van de tien Nederlanders hebben volgens het onderzoek, dat gedaan is onder 726 mensen, echter geen idee wat ze dan moeten doen. Dat geldt ook voor als ze in contact zijn gekomen met een berenklauw. Deze plant kan behoorlijke huidirritatie en ook brandblaren veroorzaken.

Mensen denken vaak te weten wat te doen bij een insectenbeet. Maar bij de enquête gaven ze echter het verkeerde antwoord. Slechts 6 procent weet hoe te handelen bij een insectenbeet.

Een persoon die in aanraking is gekomen met een berenklauw, moet de aangedane plek wassen met lauw water en zeep, adviseert het Rode Kruis. Bij huidcontact met de rups moet men de plek wassen met lauw water. Bij ernstige allergische reacties kan men het beste contact opnemen met 112.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie