De Europese Commissie stelt dat er nog geen ideale Europese meetmethode is om de schadelijke stoffen in sigaretten te meten.

De commissie reageert daarmee op uitspraken van staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Hij heeft dinsdag gezegd dat er één Europese meetmethode moet komen. Volgens Blokhuis kan er dan minder worden gesjoemeld.

"Tijdens een bijeenkomst van experts van de lidstaten was er bij andere lidstaten weinig interesse in dit punt'', aldus een woordvoerder van Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid).

De Europese Commissie is zich "bewust van de beperkingen van de methoden die momenteel voorhanden zijn'', maar stelt dat er te weinig bewijs is om de regels te veranderen.

De woordvoerder verwijst naar Canadees onderzoek uit 2006 waaruit ook al bleek dat verschillende meetmethodes zeer uiteenlopende resultaten opleveren.

De conclusie van dat onderzoek was dat geen enkele meetmethode met machines adequaat weergeeft hoeveel schadelijke stoffen een roker binnenkrijgt.

RIVM

Dinsdag bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat er veel meer schadelijke stoffen in sigaretten zitten dan op de verpakking wordt vermeld.

De hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide is zeker twee keer zo hoog als fabrikanten beweren. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat.

Het RIVM meldde dat het verschil te maken heeft met de verschillende meetmethodes die worden gebruikt. Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes in sigaretten worden afgeplakt. Dat gebeurt niet bij iedere meting.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!