Bij elf van de zeventien opleidingen verpleegkunde geldt het komende studiejaar een numerus fixus. Dat betekent dat er een maximaal aantal studenten wordt toegelaten tot de opleiding. Tegelijkertijd zijn er ongeveer 120.000 vacatures in de zorg.

De opleidingen voeren een studentenstop in, omdat er onvoldoende stageplekken zijn in ziekenhuizen, meldt de Volkskrant vrijdag.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt tegen de krant dat de ziekenhuizen weten dat minder mensen de opleiding verpleegkunde gaan volgen als er minder stageplekken zijn. Veel ziekenhuizen hebben echter geen geld om meer stageplekken aan te bieden.

Voor studenten uit de eerste twee jaren van de opleidingen is er vaak niet genoeg stagebegeleiding. Studenten die tegen het einde van hun opleiding zitten, worden vaak als een volwaardige medewerker ingezet en krijgen weinig begeleiding.

Op deze manier kunnen hogescholen de kwaliteit van de opleiding niet waarborgen. Daarom hebben meerdere scholen een studentenstop ingevoerd.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) is niet blij met de studentenstops, maar laat aan de Volkskrant weten dat ze begrijpt dat scholen kwaliteit willen leveren.

Meerdere hogescholen zien ook voordelen in een numerus fixus. Zo zouden nu vooral gemotiveerde studenten zich aanmelden, waardoor minder mensen afhaken en meer studenten hun diploma halen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!