Door gebrek aan artsen en verpleegkundigen zullen de wachtlijsten voor planbare operaties groeien, constateert de NOS op basis van eigen onderzoek onder 63 ziekenhuizen. Het aantal openstaande vacatures onder medisch personeel bij die ziekenhuizen is in een jaar tijd verdubbeld tot 2.200, blijkt uit die inventarisatie. 

Het gaat om artsen, verpleegkundigen en ondersteunend medisch personeel.

''Dit leidt onvermijdelijk tot oplopende wachtlijsten", laten meerdere ziekenhuizen aan de omroep weten. De helft van de ondervraagde instellingen zegt vorig jaar om die reden niet-acute operaties te hebben uitgesteld. Het ging om honderden ingrepen.

Het AMC laat aan de NOS weten dat er niet alleen operaties zijn afgezegd, maar dat er ook minder worden ingepland. "Bij 5 procent personeelstekort, is er 5 procent minder OK-tijd beschikbaar." Volgens het ziekenhuis heeft dat gevolgen voor de wachtlijst. 

Bevalling

Ook kunnen vrouwen die moeten bevallen, per komend najaar niet meer terecht op bij het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en in Bethesda in Hoogeveen. Eerder deze maand liet zorggroep Treant weten dat er te weinig kinderartsen zijn om "de benodigde diensten op een verantwoorde manier voor langere tijd op meerdere locaties te kunnen draaien." 

Volgens de ziekenhuizen leidt het personeelstekort tot verhoging van de werkdruk en toenemend ziekteverzuim. Zij richten zich daarom nadrukkelijk op het opleiden van nieuw personeel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!