Cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ hebben voor het eerst een nieuwe pacemakertechniek toegepast. Het voordeel van deze nieuwe techniek is dat het minder complicaties met zich meebrengt op de lange termijn.

Een speciale katheter helpt bij het opsporen van het natuurlijke geleidingssysteem van het hart, waardoor de pacemakerdraad precies op de juiste plek kan worden geplaatst. Dit zorgt voor een beter gecoördineerde stimulatie van het hart dan de standaard techniek die hiervoor wordt gebruikt.

Een pacemaker wordt geplaatst wanneer iemand een vertraagd hartritme heeft. Doordat het ritme door de pacemaker wordt gemonitord, wordt zo nodig een klein stroomstootje gegeven waardoor een te trage hartslag wordt voorkomen.

Synchroon

De pacemakerdraad wordt normaliter in de rechterhartkamer geplaatst, maar doordat de plek niet precies is bepaald resulteert dit in een minder gecoördineerde samentrekking van het hart, wat uiteindelijk een negatieve invloed kan hebben op de pompfunctie.

Wanneer de pacemakerdraad tegen het geleidingssysteem aan wordt gebracht, dan verspreidt de elektrische prikkel zich sneller en synchroon over het gehele hart dan wanneer de draad op een willekeurige plek in de rechterhartkamer wordt geplaatst.